söndag 17 augusti 2014

Påslös dammsugare test

I Sverige säljs det nästan bara dammsugare med påsar, medan det i andra länder säljs en hel del påslösa dammsugare. Vad är skillnaderna, och för och nackdelar med de olika systemen?

En påslös dammsugare separerar damm och luft med hjälp av en cyklon. Luften roterar och lätta partiklar (luft) separeras från tunga (damm). Samma princip som finns i Lavals gamla separator.

En dammsugare med påse använder sig av filtrering för att samla upp dammet, och låta luften passera ut.

Skillnaden rent tekniskt blir att i de påslösa dammsugarna går en hel del effekt och energi åt att snurra luften, vilket gör att de låter och brummar mer, och drar mer energi, än dammsugarna med påse. Sedan är en annan uppenbar skillnad att du inte behöver köpa dammsugarpåsar till en påslös dammsugare. Det är såklart bra, men tyvärr har det också effekten att varje gång du ska tömma en påslös dammsugare så har du problem med dammet. Det yr runt i luften, och du kan behöva gå ut utomhus för att tömma den, eller ta fram en annan påse att tömma den i.

Påslösa dammsugare är klart mindre hygieniska, och rekommenderas inte för några allergiker. Med en påslös dammsugare måste du vara noga att ofta rengöra och byta filter.

Utbudet av påslösa dammsugare är också begränsat i Sverige. Det finns några av märket Dysno, till höga priser. Och några andra, men mycket mindre utbud än för påsdammsugare.

Electrolux har precis lanserat Ultra Flex, som en ny påslös modell. Det kan vara värt att kolla på.

Edit: Jag blev så nyfiken på den att jag var tvungen att prova. Jag tycker den är bra. Den gör jobbet lysande, men är kanske lite högljudd. Men det får man ju oftast ta med en påslös.


Lite råd på engelska här.

[WIP - återkommer med tester och rekommendationer. Se här så länge]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar