torsdag 21 augusti 2014

Energimärkning av dammsugare

I DN så uppmärksammas den nya energilagstiftningen för dammsugare.

I korthet innebär det att inga nya dammsugare får säljas från producent till handlare efter den 31 augusti, som inte uppfyller kraven. Det kan dock under en viss tid finnas kvar gamla dammsugare i handeln.

Dels finns det ett krav att dammsugaren inte får ha en effekt på över 1600W, (som dessutom kommer skärpas till max 900 W om tre år). Det är inget problem då många dammsugare tidigare haft onödigt hög effekt, som inte behövs. Ungefär likvärdigt med att du inte behöver en bil med 500 hk när du ska köra på 90 väg.

Dels så kommer man visa en del andra parametrar på dammsugaren: Dammupptagning på matta, dammupptagning på hårt golv, ljudnivå och hur mycket damm den släpper ut. Allt enligt standardiserade tester. Etiketten kommer se ut som nedan.

Viktigt att komma ihåg att det tyvärr ändå inte täcker in allt som är viktigt med en dammsugare. Som exempel kan nämnas är den lättmanövrerad, suger den fast i en matta, kan den ta upp större partiklar än standard (eller föses de bara framför munstycket osv). Så tyvärr kommer det inte bli så enkelt att du bara kan titta på och köpa högsta ratingen.

I pressen verkar det beskrivas som om det inte kommer finnas bra dammsugare framöver. Men om tittar bakom krigsrubrikerna, så blev Ultra Silencer Green Bäst i Test hos Råd & Rön redan 2011. Den har en motor på 1000W. Så det kommer fortsatt finnas bra dammsugare.

Electrolux har publicerat en del information här. Och här finns mer info om Energy Label
Philips har publicerat här.Värt att nämna är även att batteridammsugare inte regleras i lagstiftningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar