lördag 24 november 2012

Electrolux Ergorapido - modeller och utveckling

Världens mest sålda handdammsugare Ergorapido har kommit i många olika modeller. Här reder vi ut begreppen om vilka de är och skillnaderna. Och gör det enklare att svara på Vilken Ergorapido är bäst!


Den ursprungliga Electrolux Ergorapido släpptes 2004. Den kom då i rostbrun färg, endast, och blev genast en stor succé. Det fanns ingen liknande produkt på marknaden med så läcker design, och så bra funktion. Den blev snabbt en storsäljare.
2004 - en första ensam modell

Som en effekt av den stora uppskattningen utökade Electrolux därför rangen året efter med flera mer utstuderade färger. Det gick att använda den mer som en inredningsdetalj än bara en praktisk dammsugare. Men den grundläggande produkten var samma som tidigare.

2005
Under 2006 tillkom ytterligare några färger och några små tekniska förbättringar. 2007 kom en stor förbättring av produkten - en ny generation. Ergorapido fick en annan design, och tekniskt förbättrades prestandan där sugförmågan förbättrades ytterligare med bättre luftflöde och filter etc. Själva dammupptagningsförmågan förbättrades betydligt, och Electrolux Ergorapido fortsatte som en tydlig marknadsledare.
2007 - generation 2
Efter den stora förnyelsen 2007, följde 2008 special editions i blank-lackad svart och vitt. Strax efter kom en ny stor förbättring. Dels så tillkom belysning med LED lampor på munstycket som gjorde det enklare att se när man dammsuger på mörka ställen, under soffor mm. Dessutom förbättrades energiförbrukningen, och det tillkom en starkare model med 18v Lithiumbatterier under hösten 2009. Det är denna starkare modell som heter Electrolux Ergorapido Plus. Ergorapido Plus vann i december 2010 bäst i test hos Råd & Rön.

2010
Under 2011 släpptes sedan Ergorapido Green - gjord på återvunnen plast och i svart. En miljövänligare dammsugare. 

2012 kom ytterligare en förbättring. En uppgradering med Brush Roll Clean - en funktion att rengöra den roterande borsten från hår mm genom att bara trycka på en knapp. Tidigare kunde du behöva lossa den för att få bort det som fastnat - inte nu längre.

Electrolux Ergorapidos tom 2013

För att förenkla:  Det är Ergorapido från ZB2932 till ZB2943 som har Brush Roll Clean, och är de du vill ha. Den bästa med starkast 18V batteri heter ZB2941 och finns i brunt.

2014 lagom till 10-årsfirandet, släpptes en ny generation av Ergorapido. Ytterligare förbättrad dammupptagning, fler funktioner och ny tuffare design. Sugkraften i den senaste versionen är 200% bättre än i den ursprungliga modellen från 2004! Den har direkt vunnit ett bäst i test, i Tyskland. Du kan läsa om den här.
Senaste generationen tittar åt andra hållet!
Du hittar den billigast här (Siba) eller här (Elgiganten) (ca 2 000 SEK, om du inte hittar någon kampanj).
Samma rekommendation att bara köpa de med Lithiumbatterier (ZB301x) gäller!

Edit: (Sept '15): Det verkar som om det kommit en splitter ny version. Ergorapido Li-35. Baserat på designen så verkar den säljas på Electrolux Home i alla fall, om än med lite förvirring på modellbeteckningen. Förändringen innebär att alla modeller har uppgraderats till de kraftfulla Lithiumbatterierna, och dammsugaren har fått mer kraft. Designen är också förfinad.


Ergorapido Li-35


Jag får frågor om att byta batterier i Ergorapido. Det man gör är att man byter ut hela den mindre handenheten - men det blir ganska dyrt. Modeller som har nickelbatterier kommer efter ett tag att tappa kraft - det händer tyvärr med alla produkter (som min tandborste hemma) som har den typen av batterier. Se till att köpa de med Lithium-batterier istället - där åldras batterierna inte. Men det är ingen mening att byta befintliga batterier, om du inte har en ny Ergorapido och det blivit något fel på den.


13 kommentarer:

 1. Om jag har en Ergorapido Plus Green med lithiumbatteri och den funkar skitdåligt efter bara 2år, vad kan det vara för fel då? Om ett lithiumbatteri inte åldras och försämras med åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det. Låter onekligen konstigt. Är det motorn som går ned i varv kraft, eller sämre sugkraft, medan motorn går som vanligt? Om det senare kan det vara filterna som sätter igen. Dessa ken rengöras eller allra helst bytas (i dammbehållaren). Om det inte är det, så måstenågon kolla på den för att se vad det kan vara.

   Radera
 2. Vad räknar man med för livslängd på en med lithiumbatterier. ...har en som är ca 4 år och som stänger av sig hela tiden och suger dåligt
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Vad räknar man med för livslängd på en med lithiumbatterier. ...har en som är ca 4 år och som stänger av sig hela tiden och suger dåligt
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta.
   Om den är fyra år, och använts en hel del, så kan batteriet har slitits ut. Min skruvdragare har jag fått byta ut efter den tiden.
   Dålig sugkraft kan även bero på att filtren behöver bytas ut, eller rengöras.
   Men om den stänger av sig, låter det mer som om du städat slut på batterierna. Bra jobbat! :-)

   Radera
  2. Lithiumbatterier åldras visst. Ganska fort också. Ett bra exempel är mobiltelefoner och bärbara datorer. Ett år brukar man räkna där innan dom behöver bytas. Det är också därför många datortillverkare bara lämnar 6 månaders garanti på batterierna oavsett vad maskinen i övrigt har för garanti.

   Radera
  3. Men en skillnad är att mobiltelefoner och datorer används och laddas ur varje dag (och t.ex., el-tandborstar). En dammsugare används ju inte varje dag.

   Så Lithiumbatterier för dammsugare bör ju räcka längre än ett år, och framförallt längre än NiMh-batterier.
   No?

   Radera
  4. Meningen med denna lilla maskin är just att den ska användas nästan varje dag? Det är en snabbdammsugare för enkel städning och inget man storstädar en 3 rummare eller villan med. Men ett par år bör den hålla sen lär man märka en klar försämring.

   Radera
  5. Meningen med denna lilla maskin är just att den ska användas nästan varje dag? Det är en snabbdammsugare för enkel städning och inget man storstädar en 3 rummare eller villan med. Men ett par år bör den hålla sen lär man märka en klar försämring.

   Radera
 4. Hej har en "nyinköpt" damsugare som är ca 3 månader gamal som klarar sig i ca 5-7 minuter efter att ha stått på laddning i mer än 24 timmar är detta korekt eller?

  SvaraRadera
 5. Jag har en ZB3013 köpt för 14 månader sedan med 18V litiumbatteri. Bra sugförmåga, gick 30 minuter på halvfart, det räckte. Men nu när garantn gått ut går den plötsligt bara 10 minuter. Filtrer rengjorda. USEL BATTERIKAPACITET ALLTSÅ!

  SvaraRadera
 6. Hej. Jag har en generation 2 i läcker rosa. Men den börjar minst sagt bli lite trött. Funkar med enbart handenheten men sätter man den i skaftet orkar den inte längre suga. Vilken typ av batteri är det i denna? Jag funderar på om jag ska försöka byta ut batteriet eller om det helt enkelt är bättre att skaffa en ny. Men tycker ju så mycket om den och de finns inga roliga eller snygga färger längre.

  SvaraRadera
 7. Hej. Jag har en generation 2 i läcker rosa. Men den börjar minst sagt bli lite trött. Funkar med enbart handenheten men sätter man den i skaftet orkar den inte längre suga. Vilken typ av batteri är det i denna? Jag funderar på om jag ska försöka byta ut batteriet eller om det helt enkelt är bättre att skaffa en ny. Men tycker ju så mycket om den och de finns inga roliga eller snygga färger längre.

  SvaraRadera