måndag 24 juni 2013

Byta batteri på en Electrolux Ergorapido

Hur byter man batteri på en Electrolux Ergorapido?

Det gör man normalt inte. Batteriet (och motorn) på Electrolux Ergorapido är inbyggt i den löstagbara handenheten (det är ju en 2 i 1). Det gör att man byter ut hela handenheten, om man måste byta batterier.

Tyvärr verkar det vara ett väldigt vanligt fel på Ergorapido - batterierna slutar fungera, eller ger väldigt kort körtid, efter bara ett år eller så. Så är det förvisso för många batteriprodukter, från tandborstar till skruvdragare. Det verkar dock som problemet är större än normalt för Electrolux - det verkar som ett epidemiskt problem.

Om du får problem med batterierna på din Ergorapido, så kan du antingen bara gå och lämna tillbaka den där du köpte den (det ska inte behöva vara så!), eller ring Electrolux på 0771 - 76 76 76
Kvalitetsproblem täcks tyvärr inte av någon hemförsäkring.

De modeller som kan upplevas ha ett problem med batterierna är oftast de gamla baserade på Nickel - även om problemet nu verkar växa även för Lithiumbatteriet. Det har hänt en hel del med utvecklingen av modellerna genom åren, och de nya har uthålliga Litiumbatterier. Notera dock att du för alla batterier behöver vara försiktig med att utsätta dem för värme.

Framförallt ska du fundera på vilken modell med vilket batteri du köper. Det finns de med Nickel-metallhybrid batterier och de med Litiumbatterier. Den gamla teknologin med Nickelbatterier har den nackdelen att batterierna sakta blir sämre. Efter något år så kan de inte lagra lika mycket energi, och dammsugaren fungerar sämre. Det är tyvärr normalt för denna teknologi, och är ett fenomen man ser i alla batteridrivna produkter - från elbilar till tandborstar.

De nya batterierna med Lithium borde inte den nackdelen. Där håller batteriet kraften mycket längre och laddas inte ur, om det inte är något designfel. Det laddas dessutom mycket snabbare, och håller kraften längre under användande.
(Men se till att inte ställa några batteriprodukter där det blir alltför varmt)

Som du kan se här, så kommer alla nya Ergorapido endast att säljas med Lithiumbatterier. (Li-35 och Li-30).

Tyvärr täcker inte hemförsäkringar detta vanliga felet.

Men vill du behålla din gamla Ergorapido, och byta ut ditt batteri, så kan du ta kontakt med Service

Reddot designpris


Du kan se vilka olika modeller av Electrolux ErgoRapido det finns här.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Sanning med modifikation. Säkert skulle det kosta mycket att köpa batterier från Electrolux och betala någon för att byta. Likaså att köpa ny handenhet separat låter dyrt. Men att byta batteri behöver inte kosta mycket. Vi har en 2901a som vi använt nästan dagligen i flera år. Den har ju 1300mAh NiMH och vi bytte själva när batterierna en dag slutade ladda. De finns på eBay för ca 150kr inkl frakt (vanliga AA NiMH 2500mAh med lödfläta) och då får man alltså nästan dubbla körtiden per laddning jämfört med orginal. Till det behövs phillipsmejsel, krympslang, lödverktyg och lite tålamod då det är trångt att få tillbaka allt i handenheten. Lite 5-56 i lagren för sugmotor och borstmotor samt handtvättning av alla filter så blev vår kära städhjälp som ny!

  SvaraRadera
 3. Kristian, kan du inte lägga upp en beskrivning någonstans om hur man gör det bytet?

  SvaraRadera
 4. Hej kristian
  Har du lust att dela länken på ebay ?
  Vilket som ni köpt finns många faktuskt svårt o leta
  Du kan mejka mig länken är du snäll
  Sergioandyou@hotmail.com
  Mvh

  SvaraRadera