tisdag 15 januari 2013

Centraldammsugare test

Jag letar efter olika test av centraldammsugare.

Jag återkommer när jag hittat några lämpliga att hänvisa vidare till. Energimyndigheten har gjort ett test, där AEG verkar få bra resultat (högsta betyg på dammupptagning i alla kategorier). (Mer info här.)

Du kan hitta svar på de vanligaste frågorna om centraldammsugare här.
Här är en artikel i Vi i Villa om centraldammsugare.

En sak att tänka på om du ska installera centraldammsugare är att du har möjlighet installera små luckor vid golvet, där du bara kan borsta in smutsen utan att behöva ta fram en slang. Mycket praktiskt, och en fördel med att ha installerat en centraldammsugare. (Fast jag fick höra av en vän med centraldammsugare att han var tvungen att ta bort sina - barnen körde in sina leksaksbilar i dem....)

Självsugande smutslucka

Fördelarna med en centraldammsugare är givetvis att du slipper bära runt på dammsugaren (även om det finns små och kompakta). Nackdelen är att slangen kan bli lång och klumpig.

En annan fördel är att du slipper damm som slipper igenom filter och kommer ut i rummet. Även om de bästa vanliga dammsugarna är mycket rena så slår det inte att ha själva dammsugaren i garaget.

Centraldammsugare erbjuder också den fördelen att du slipper byta påse mer än någon gång per år.

Sedan kostar de ju en del att installera - men det höjer värdet på ditt hus. Denna artiklen säger att värdet på huset höjs 20 000 kr.

Så det kan ju vara bra att installera en centraldammsugare - speciellt om man bygger nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar