torsdag 21 augusti 2014

Energimärkning av dammsugare

I DN så uppmärksammas den nya energilagstiftningen för dammsugare.

I korthet innebär det att inga nya dammsugare får säljas från producent till handlare efter den 31 augusti, som inte uppfyller kraven. Det kan dock under en viss tid finnas kvar gamla dammsugare i handeln.

Dels finns det ett krav att dammsugaren inte får ha en effekt på över 1600W, (som dessutom kommer skärpas till max 900 W om tre år). Det är inget problem då många dammsugare tidigare haft onödigt hög effekt, som inte behövs. Ungefär likvärdigt med att du inte behöver en bil med 500 hk när du ska köra på 90 väg.

Dels så kommer man visa en del andra parametrar på dammsugaren: Dammupptagning på matta, dammupptagning på hårt golv, ljudnivå och hur mycket damm den släpper ut. Allt enligt standardiserade tester. Etiketten kommer se ut som nedan.

Viktigt att komma ihåg att det tyvärr ändå inte täcker in allt som är viktigt med en dammsugare. Som exempel kan nämnas är den lättmanövrerad, suger den fast i en matta, kan den ta upp större partiklar än standard (eller föses de bara framför munstycket osv). Så tyvärr kommer det inte bli så enkelt att du bara kan titta på och köpa högsta ratingen.

I pressen verkar det beskrivas som om det inte kommer finnas bra dammsugare framöver. Men om tittar bakom krigsrubrikerna, så blev Ultra Silencer Green Bäst i Test hos Råd & Rön redan 2011. Den har en motor på 1000W. Så det kommer fortsatt finnas bra dammsugare.

Electrolux har publicerat en del information här. Och här finns mer info om Energy Label
Philips har publicerat här.



Värt att nämna är även att batteridammsugare inte regleras i lagstiftningen.

söndag 17 augusti 2014

Påslös dammsugare test

I Sverige säljs det nästan bara dammsugare med påsar, medan det i andra länder säljs en hel del påslösa dammsugare. Vad är skillnaderna, och för och nackdelar med de olika systemen?

En påslös dammsugare separerar damm och luft med hjälp av en cyklon. Luften roterar och lätta partiklar (luft) separeras från tunga (damm). Samma princip som finns i Lavals gamla separator.

En dammsugare med påse använder sig av filtrering för att samla upp dammet, och låta luften passera ut.

Skillnaden rent tekniskt blir att i de påslösa dammsugarna går en hel del effekt och energi åt att snurra luften, vilket gör att de låter och brummar mer, och drar mer energi, än dammsugarna med påse. Sedan är en annan uppenbar skillnad att du inte behöver köpa dammsugarpåsar till en påslös dammsugare. Det är såklart bra, men tyvärr har det också effekten att varje gång du ska tömma en påslös dammsugare så har du problem med dammet. Det yr runt i luften, och du kan behöva gå ut utomhus för att tömma den, eller ta fram en annan påse att tömma den i.

Påslösa dammsugare är klart mindre hygieniska, och rekommenderas inte för några allergiker. Med en påslös dammsugare måste du vara noga att ofta rengöra och byta filter.

Utbudet av påslösa dammsugare är också begränsat i Sverige. Det finns några av märket Dysno, till höga priser. Och några andra, men mycket mindre utbud än för påsdammsugare.

Electrolux har precis lanserat Ultra Flex, som en ny påslös modell. Det kan vara värt att kolla på.

Edit: Jag blev så nyfiken på den att jag var tvungen att prova. Jag tycker den är bra. Den gör jobbet lysande, men är kanske lite högljudd. Men det får man ju oftast ta med en påslös.


Lite råd på engelska här.

[WIP - återkommer med tester och rekommendationer. Se här så länge]