lördag 24 november 2012

Electrolux Ergorapido - modeller och utveckling

Världens mest sålda handdammsugare Ergorapido har kommit i många olika modeller. Här reder vi ut begreppen om vilka de är och skillnaderna. Och gör det enklare att svara på Vilken Ergorapido är bäst!


Den ursprungliga Electrolux Ergorapido släpptes 2004. Den kom då i rostbrun färg, endast, och blev genast en stor succé. Det fanns ingen liknande produkt på marknaden med så läcker design, och så bra funktion. Den blev snabbt en storsäljare.




2004 - en första ensam modell

Som en effekt av den stora uppskattningen utökade Electrolux därför rangen året efter med flera mer utstuderade färger. Det gick att använda den mer som en inredningsdetalj än bara en praktisk dammsugare. Men den grundläggande produkten var samma som tidigare.

2005
Under 2006 tillkom ytterligare några färger och några små tekniska förbättringar. 2007 kom en stor förbättring av produkten - en ny generation. Ergorapido fick en annan design, och tekniskt förbättrades prestandan där sugförmågan förbättrades ytterligare med bättre luftflöde och filter etc. Själva dammupptagningsförmågan förbättrades betydligt, och Electrolux Ergorapido fortsatte som en tydlig marknadsledare.
2007 - generation 2
Efter den stora förnyelsen 2007, följde 2008 special editions i blank-lackad svart och vitt. Strax efter kom en ny stor förbättring. Dels så tillkom belysning med LED lampor på munstycket som gjorde det enklare att se när man dammsuger på mörka ställen, under soffor mm. Dessutom förbättrades energiförbrukningen, och det tillkom en starkare model med 18v Lithiumbatterier under hösten 2009. Det är denna starkare modell som heter Electrolux Ergorapido Plus. Ergorapido Plus vann i december 2010 bäst i test hos Råd & Rön.

2010
Under 2011 släpptes sedan Ergorapido Green - gjord på återvunnen plast och i svart. En miljövänligare dammsugare. 

2012 kom ytterligare en förbättring. En uppgradering med Brush Roll Clean - en funktion att rengöra den roterande borsten från hår mm genom att bara trycka på en knapp. Tidigare kunde du behöva lossa den för att få bort det som fastnat - inte nu längre.

Electrolux Ergorapidos tom 2013

För att förenkla:  Det är Ergorapido från ZB2932 till ZB2943 som har Brush Roll Clean, och är de du vill ha. Den bästa med starkast 18V batteri heter ZB2941 och finns i brunt.

2014 lagom till 10-årsfirandet, släpptes en ny generation av Ergorapido. Ytterligare förbättrad dammupptagning, fler funktioner och ny tuffare design. Sugkraften i den senaste versionen är 200% bättre än i den ursprungliga modellen från 2004! Den har direkt vunnit ett bäst i test, i Tyskland. Du kan läsa om den här.
Senaste generationen tittar åt andra hållet!
Du hittar den billigast här (Siba) eller här (Elgiganten) (ca 2 000 SEK, om du inte hittar någon kampanj).
Samma rekommendation att bara köpa de med Lithiumbatterier (ZB301x) gäller!

Edit: (Sept '15): Det verkar som om det kommit en splitter ny version. Ergorapido Li-35. Baserat på designen så verkar den säljas på Electrolux Home i alla fall, om än med lite förvirring på modellbeteckningen. Förändringen innebär att alla modeller har uppgraderats till de kraftfulla Lithiumbatterierna, och dammsugaren har fått mer kraft. Designen är också förfinad.


Ergorapido Li-35


Jag får frågor om att byta batterier i Ergorapido. Det man gör är att man byter ut hela den mindre handenheten - men det blir ganska dyrt. Modeller som har nickelbatterier kommer efter ett tag att tappa kraft - det händer tyvärr med alla produkter (som min tandborste hemma) som har den typen av batterier. Se till att köpa de med Lithium-batterier istället - där åldras batterierna inte. Men det är ingen mening att byta befintliga batterier, om du inte har en ny Ergorapido och det blivit något fel på den.


torsdag 22 november 2012

Electrolux Ultra One Mini - test

Jag har nu testat Electrolux Ultra One Mini. Det är den bästa dammsugaren jag provat. Punkt slut.

Sorglig Edit: Denna dammsugaren har utgått ur sortimentet, och du kan endast hitta den där det finns lite kvar i lager i olika butiker. 

För det första är den liten, smidig, lätthanterad. Och snygg. (Den har vunnit en Red Dot Design Award). Att bära runt på den, eller dra den efter sig är hur lätt som helst. Dessutom så är den enkel att stuva undan, och den tar inte speciellt mycket plats. Ännu smidigare blir det i och med att du kan justera sugkraften från handtaget på slangen.

Nedan kan du se en jämförelse mellan Ultra One Mini, och leksaksdammsugaren jag köpte nyligen. Ni ser hur liten den är!

Liten vs Mindre Dammsugare
När det gäller dammupptagningsförmåga mm. har jag inget att klaga på. Den verkar ha lika bra sugförmåga som de bästa dammsugare jag testat innan. Absolut inget att klaga på. Jag ser att den har en motor på 1800 Watt, och en sugkraft på 370 Watt, vilket räcker väl. Den har dessutom en automatisk funktion som anpassar sugkraften efter motståndet. Det innebär t.ex. att dammsugaren själv drar ned på kraften om den håller på att suga fast i en matta.

Jag tycker det här är en riktigt bra dammsugare. Den bästa jag testat. Du kan testa själv under 100 dagar - se här - fram till och med 31 december.

Ni kan hitta den billigast här (ungefär 3200 SEK).

Själv hade jag turen att få ett provex av dammsugaren från Electrolux. Tack för det.

lördag 10 november 2012

Leksaksdammsugare

Tanken att få barnen intresserade av städning och dammsugning med hjälp av en leksaksdammsugare låter lockande. Om det fungerar är svårt att säga, men nu har vi fått en leksaksdammsugare att testa med.

Bild på Leksaksdammsugare
Dammsugare Leksak
Den här leksaksdammsugaren är riktigt naturtrogen. Den påminner väldigt mycket om en riktig i utseende. Den drivs av batterier och har en viss sugförmåga - även om det känns som den låter mer än den verkligen suger. Råd & Rön skulle knappast utse den som en testvinnare för dammupptagningförmåga. Men det är ju inte rikigt idéen heller. Denna lekssaksdammsugare är dock väldigt lik orginalet.

Leksaksdammsugare från Electrolux
Leksaksdammsugare - in action

Det har blivit en populär leksak här hemma. Och den har hållit bra än så länge - alltid en risk med leksaker i plast - och verkar vara av OK kvalitet. Tyvärr vet jag inte var man kan köpa den, då vi fått den som present. Men om ni hittar en kan jag rekommendera ett köp.

EDIT: Man kan köpa denna leksaksdammsugare här.

torsdag 1 november 2012

Rolig reklam för dammsugare

Denna reklam gjordes enligt uppgift i Danmark 2008 eller 2009. Den skapade en hel del uppmärksamhet. Att den missar poängen att allt inte handlar om att ha mest Watt i sin dammsugare är kanske förlåtet [Lite som att skryta om högst bensinförbrukning på sin bil].