tisdag 16 oktober 2012

Liten kompakt Dammsugare

Jag har precis blivit informerad om att den testvinnande dammsugaren Ultra One har fått ett lillasyskon. Ultra One Mini är precis född, och lanserad i Sverige.

Ultra One Mini ska vara en liten och kompakt dammsugare, som likt sin storebror inte gjort avkall sin prestanda. Ingenjörerna ska ha tagit alla bra egenskaper hos Ultra One, och förminskat dem, ned i en mindre och smidigare dammsugare. Kompakt, Kraftfull och Tyst.


Genom att sätta i en mindre men lika kraftfull motor (men troligtvis dyrare), lyckas man få in bra och tyst prestanda i en mycket mindre och smidigare dammsugare.Jag har inte testat denna dammsugare ännu, men allt jag läser om den gör mig nyfiken. Föregångaren Ultra One var riktigt bra. Ska bli intressant att se det första testet. Det verkar vara en helt annan nivå jämfört med de små kompakta dammsugare som testats här och  här.

Du hittar mer information här.

Billigaste pris kan du hitta här.

tisdag 2 oktober 2012

Påslös dammsugare

Påslösa dammsugare är inte så vanligt i Sverige, medan det säljs en hel del av dem i övriga Europa. Det är svårt att förstå varför påslösa dammsugare inte blivit så stort i Sverige. Tekniskt sett är dammsugarna med påsar bättre;
  • Påsdammsugarna är effektivare för att ta upp damm - ingen energi försvinner i att separera damm från luft i en cyklon
  • Påslösa dammsugare är sämre på filtrering - det fastnar såklart damm och partiklar i själva påsen
  • Det är enklare att tömma och slänga en påse, än att försöka tömma en behållare utan att få damm överallt.
  • Men, du slipper köpa dammsugarpåsar!
Ett citat: "Svårigheten vid tömningen gör att Jan Olson, marknadsansvarig på Astma – och allergiförbundet, gör tummen ner för cyklondammsugaren."

Påslös Dammsugare
Rymdskepp eller påslös dammsugare?

Tester av påslösa dammsugare är inte så vanliga i Sverige då det säljs mes dammsugare med påsar. Jag hittar dock den här rekommendationen på en påslös dammsugare från Volta, och en från Electrolux. Här är ett annat test från Testfakta.

Den påslösa dammsugaren från Volta kan du hitta billigast här.
Ett bättre alternativ finns här.